joi, 17 noiembrie 2016

Cu ce vin la pachet proteinele?



Vorbeam despre experimentele mele in postarea “Goana dupa proteine-acidul uric”, in care ma infometam sau ma bazam numai pe consum excesiv de proteine.
Inainte sa lamuresc situatia carbohidratilor pe intelesul tuturor, voi descrie un alt experiment de-al meu care s-a transformat in stil de viata.

Constatand ca infometarea si indoparea cu proteine au avut un efect demoralizant si nesatisfacator, mi-am propus sa schimb radical modul de a ma hrani. M-am hotarat sa introduc 5 mese/zi in dieta mea, acestea fiind  bogate in carbohidrati 60%, 25% proteine si restul lipide, (carbohidratii fiind reprezentati de fructe proaspete sau deshidratate, cereale integrale (fara adaos de zahar), leguminoase, legume proaspete sau congelate, etc. Surprinzator poate pentru unii, acesta formula functioneaza perfect pentru mine.

Mult hulitii carbohidrati sunt de fapt de doua feluri, cei cu absortie rapida si cei cu absortie lenta. Din pacate, aceia care sustin ca trebuie eliminati carbohidratii, NU mentioneaza acest lucru. Consider aceasta o eroare impardonabila!

NU cartoful copt, mazarea fiarta, fasolea iahnie, pastele integrale, mamaliga, orezul brun, etc. trebuiesc eliminate din diata! Acestea sunt prezente tot timpul in dieta mea si ma simt perfect, am energie, forta, masa musculara si sunt foarte bine definit.


Din pacate suntem inconjurati de produse rafinate. Suntem impinsi sa alegem aceste produse in defavoarea sanatatii noastre si a aspectului nostru fizic. Brutariile, patiseriile, cofetariile, supermarketurile, fast foodurile, etc. sunt pline de aceste produse. Faina alba si zaharul alb sunt prezente in cea mai mare majoritate a alimentelor preparate. Avem salam din carne cu zahar, sosuri cu zahar, paine cu zahar, sucuri cu zahar, etc. Zaharul este rafinat 99%, asta inseamna ca intra in organismul nostru cu un numar mare de calorii, dar fara nici un beneficiu, nu ne hraneste, ci mai degraba ne forteaza sa secretam multa insulina. Aceasta se ocupa de reglarea nivelului de zahar din sange, luand surplusul si depozitandu-l unde are disponibilitate. Daca depozitele de glicogen sunt limitate, cele de strat adipos nu sunt, asa ca atunci cand depozitele de glicogen sunt saturate, surplusul de zahar din sange ajunge direct in stratul adipos.

Cu faina alba situatia sta aproape la fel ca la zahar!

In concluzie avem zaharul, faina alba si tot ce se obtine din acestea, plus cereale rafinate cu adaos de zahar, dar mai avem si carbohidratii cu absortie lenta: fructe, cereale integrale, fructe deshidratate, leguminoase, etc. Acestea din urma nu sunt responsabile de efectele pe care le produc cele rafinate, asa ca din acest motiv eu nu sunt de acord cu teoria care sustine eliminarea carbohidratilor din alimentatie.

Ma voi intoarce la subiectul din acesta postare – cu ce vin la pachet proteinele?

Majoritatea oamenilor, cand zic poteine, se refera aproape integral la alimentele de origine animala. Ma opresc si eu la acestea si spun ca sunt o alternativa buna atata timp cat nu sunt in cantitati exagerate.

Se presupune ca produsele din carne sunt bune pentru ca genereaza proteine bune pentru masa musculara, branzeturile de asemenea. Foarte adevarat! In schimb, acestea vin la pachet cu anumite dezechilibre. De colesterol am pomenit in postarile precedente, de asemenea si de acidul uric. Pe langa acestea, ar mai fi si lipsa de fibre alimentare sau carbohidrati. Nici ouale nu au fibre sau carbohidrati. Laptele contine carbohidrati din lactoza, dar aceasta produce neplaceri multor oameni, care sufera de intoleranta la lactoza. Nici laptele sau branzeturile nu au fibre.

Carnea in general vine la pachet cu un dezechilibru intre cantitatile de minerale, care si acestea se gasesc in carne, in functie de cum a fost hranit animalul. Daca carnea e bogata in fier si fosfor, e saraca in calciu. In schimb laptele e sarac in fier!

 Se stie ca un aport mare de fier duce la decalcifiere.

Sulful din aminoacizi este de asemenea un dezavantaj, deoarece in cantitati foarte mari creaza un mediu acid si duce la decalcifiere, iar pe termen indelungat la osteoporoza.

Tot ce am descris pana acum poate avea o tenta apocaliptica, dar nu este deloc asa daca introducem in alimentatia noastra fructe, legume, oleaginoase (semintele de susan au o concentratie de calciu considerabila), leguminoase, cereale integrale, etc.

Vreau sa inchei acesta postare, aducand inca un argument in plus de ce trebuie sa mancam carbohibrati de calitate.

Atat carbohidratii cat si proteinele vin in organism cu un aport egal de calorii. Fiecare gram de proteine sau carbohidrati genereaza 4 calorii, numai ca organismul nostru recunoaste glucoza ca energie, nu aminoacizii!
Va urma…

2 comentarii:

  1. Concluzia este ca daca mananci cumpatat din toate,poti evita dezechilibrele. In alta ordine de idei,cum iti poti da seama daca rezervele de glicogen sunt saturate sau nu? Pofta de dulce este un senzor al acestor rezerve sau este doar o pofta si nu o necesitate?

    RăspundețiȘtergere
  2. Concluzia este ca daca mananci cumpatat din toate,poti evita dezechilibrele. In alta ordine de idei,cum iti poti da seama daca rezervele de glicogen sunt saturate sau nu? Pofta de dulce este un senzor al acestor rezerve sau este doar o pofta si nu o necesitate?

    RăspundețiȘtergere