duminică, 15 februarie 2015

De ce trebuie sa mananc glucide?




Ca si in postarea “Sa mananc sau sa nu mananc grasime?” voi scrie cate ceva despre rolul glucidelor in organism, cate feluri de glucide sunt si concluzia pe care o trag eu la intrebarea “de ce trebuie sa mancam glucide?”.

Glucidele sau carbohidratii reprezinta principala sursa de energie pentru organism. Ele reprezinta materia prima pentru sintetizarea celorlalte substante: proteine, lipide si acizi organici.

Numele glucidelor vine din grecescul “Glucos”, care inseamna dulce.

1 gram de glucide are 4 calorii!

Sursele de glucide sunt cereale (grau, ovaz, orz, secara, porumb, orez, etc), fructe, legume, zahar, produse zaharoase.

Glucidele se impart in 2 catagorii: monozaharide si polizaharide.

Importanta carbohidratilor: au un rol in functia de detoxifiere, intra in componenta unor aminoacizi, ajuta in termoreglarea organismului. Sistemul nervos central si muschiul cardiac sunt sensibile in glucidelor.

Scriam in postarea “Glicogenul, testosteronul si hormonul de crestere”: "glicogenul este necesar contractiei musculare...," el este nutrientul vital al muschiului, pe langa proteine. 300 grame de glicogen se gasesc la nivelul ficatului.

O categorie aparte de glucide sunt fibrele alimentare. Acestea sunt carbohidrati complexi care nu se digera si nu au rol energetic. Ele dau senzatie de satietate, cresc retentia de apa in colon, diminund riscul de constipatie.

Carbohidratii au indice glicemic care influenteaza nivelul glicemiei, acesta fiind reglat de catre pancreas prin eliminarea de insulina.

Dimineata si dupa antrenament se pot manca glucide cu indice glicemic ridicat, in timpul zilei indice glicemic mediu, iar seara indice glicemic mic.

Zaharul si glucoza au indice glicemic mare - 100. Painea de secara sau faina de secara indice glicemic mediu - 45. Varza, spanacul, brocoli, dovlecei, ardei gras, au indice glicemic mic - 15.

Concluzia mea este ca trebuie sa consumam glucide!

Am sa argumentez aceasta concluzie, spunand ca pentru un sportiv este sursa principala de energie. Mai sus scriam ca sistemul nervos central si muschiul cardiac sunt sensibile la lipsa lor, asa ca trebuie sa mancam glucide. Fibrele au un rol important in organism. Majoritatea surselor de carbohidrati contin minerale, vitamine hidrosolubile, vitamine liposolubile si aminoacizi.

Eu am o dieta bazata pe 25% proteine, 55% glucide si 20% lipide. Despre cum calculez necesarul  caloric zilnic, impartit pe glucide, proteine si lipide, am sa scriu intr-o postare viitoare.



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu